23/11/08

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΗΣ;

Κατά τον κ. Μπαμπινιώτη, αριστοκράτης είναι αυτός που κατάγεται από ευγενείς. Ευγενείς, κατά τη φεουδαρχική εποχή, ήταν αυτοί που κατείχαν, ελέω Μονάρχη, τα φέουδα κι έφεραν τίτλους, ανάλογα την προέλευσή τους, όπως Δον, Σερ, Φον, κόμης, Δούκας, και λοιπά.
Αυτοί οι τίτλοι έμειναν διαχρονικά και ισχύουν, εθιμοτυπικά κυρίως, και σήμερα.
Για να ξεχωρίζουν από τους κοινούς θνητούς, είχαν δικούς τους κώδικες, τόσο στις διατροφικές συνήθειες όσο και στον τρόπο που οδηγούσαν την τροφή στο στόμα. Βέβαια, ως παρένθεση το αναφέρω, αν διαβάσει κανείς τον FERNAND BRAUDEL, θα διαπιστώσει ότι δεν ήταν και τόσο καλόγουστοι όταν ως βασιλική σπεσιαλιτέ θεωρούσαν (κάποια εποχή στη Γαλλία) επάλληλα στρώματα κρέατος και ψαριού! Εν πάση περιπτώση, ήταν, και κατ' όνομα αριστοκράτες.
Στην Ελλάδα-διορθώστε με αν κάνω λάθος-πέρασε ο Τούρκος από το 1453 ώς το 1912 κι άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια του, το μπαξίσι (λάδωμα), το ρουσφέτι (χάρη με λάδωμα), τη ρουφιανιά (συγγνώμη, αυτή την είχαμε, ήταν προσόν του Εφιάλτη και των μιμητών του). Πέρασε από μαχαίρι και φωτιά τους ευπατρίδες, έκανε τη δική του Νέα Τάξη Πραγμάτων και δημιούργησε τη γενιά των Κοτσαμπάδηδων που χρέος τους είχαν, για αιώνες, να συγκεντρώνουν πάση θυσία τα διάφορα χαράτσια, να τηρούν την τάξη και να ενημερώνουν τον Πασά για κάθε αποκλίνοντα ραγιά. Η προσφορά τους όμως πάει και πιο πέρα: Δεν ήθελαν την επανάσταση γιατί θα έχαναν το βιός τους!
Αυτοί όμως, όπως όλα τα παράσιτα, βρήκαν τρόπους να επιβιώσουν και στην ελεύθερη Ελλάδα εμφανίστηκαν ως εθνοσωτήρες, πήραν εξουσίες κι αποτέλεσαν την Αριστοκρατία της Νεώτερης Ελλάδας. Αυτοί, οι υποκριτές και δοσίλογοι στην πλειόνότητά τους, συνέχισαν τη δημιουργική τους παρουσία στην Ελλάδα και κατά τη διάρκεια της Γερμανο-ιταλικής κατοχής και τους έχουμε σήμερα πάλι εδώ, να νέμονται την εξουσία κληρονομικά!
Συμπέρασμα: Δεν υπάρχουν αριστοκράτες, μόνο υποκριτές με οικονομική άνεση σε βαθμό εκμετάλλευσης των ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: